Naar boven ↑

Update

Nummer 29, 2017
Uitspraken van 23-09-2017 tot 27-09-2017
Redactie: prof. mr. J.S. Nan en mr. C.L. van der Vis.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe SR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
De afgelopen weken is een aantal zaken verschenen waarop ik u graag wijs:

Antilliaanse zaak: oogmerk in de zin van het Folteringverdrag (SR 2017-0384)
De advocaat-generaal komt namens het Openbaar Ministerie, in een zaak waarin de verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van mishandeling, met rechts- en motiveringsklachten op tegen de door het hof gegeven vrijspraak van de primair ten laste gelegde foltering. Het hof heeft ten aanzien van de vrijspraak overwogen dat het aan de verdachte ten laste gelegde delict van foltering een buitengewoon ernstige beschuldiging is die wordt gekenmerkt door enerzijds misbruik door een overheidsfunctionaris van zijn machtspositie en anderzijds door de volstrekte machteloosheid van het slachtoffer. Het gaat om de mishandeling van een persoon met het oogmerk om van hem of van een derde inlichtingen of een bekentenis te verkrijgen, hem te bestraffen voor een handeling die hij of een derde heeft begaan, of waarvan hij of een derde wordt verdacht, of hem of een derde vrees aan te jagen of te dwingen iets te doen of te dulden, dan wel om enigerlei reden gebaseerd op discriminatie, uit welke grond dan ook, van overheidswege gepleegd.
Lees hier verder.

Medeplegen witwassen? (SR 2017-0386)
De verdediging klaagt namens verdachte, ten aanzien van wie medeplegen witwassen is bewezenverklaard, over het oordeel van het hof dat het bewezenverklaarde ‘medeplegen van witwassen’ oplevert. Het hof heeft daartoe overwogen dat het uit de in het vonnis van de Rechtbank Gelderland van 23 april 2013, aangehaalde bewijsmiddelen afleidt dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt het medeplegen van witwassen van € 283.879 waarbij verdachte wist dat het door hem verworven en voorhanden gekregen geld onmiddellijk uit misdrijf afkomstig was. Het hof overweegt dat de Hoge Raad in ECLI:NL:HR:2015:1090 heeft beslist dat in het geval het witwassen de opbrengsten van eigen misdrijf betreft, van de witwasser in beginsel een handeling wordt gevergd die op verhullen/verbergen is gericht en dat dan uit de motivering door de rechter moet kunnen worden afgeleid dat de verdachte het voorwerp niet slechts heeft verworven of voorhanden heeft gehad, maar dat zijn gedragingen ook (kennelijk) gericht zijn geweest op het daadwerkelijk verbergen of verhullen van de criminele herkomst van het voorwerp.
Lees hier verder.

Afstand aanwezigheidsrecht (SR 2017-0385)
De verdediging klaagt namens verdachte, ten aanzien van wie diefstal met behulp van valse sleutels is bewezenverklaard, over het oordeel dat de verdachte afstand heeft gedaan van zijn aanwezigheidsrecht. Het hof heeft daartoe mededeling van een afstandsverklaring d.d. 9 september 2015 gedaan. De raadsman heeft vervolgens het hof verzocht de behandeling van de zaak aan te houden. Het hof heeft dat aanhoudingsverzoek afgewezen. Het hof stelt vast dat het aanwezigheidsrecht van de verdachte in de onderhavige zaak niet in het geding is, nu de verdachte zelf ondubbelzinnig afstand heeft gedaan van dit recht, getuige de afstandsverklaring die in het procesdossier is gevoegd.
Lees hier verder

Annotatie
‘Verdachte is door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch op 28 oktober 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:4354) veroordeeld tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens de uitvoer van 104 kg xtc-tabletten. Het delict vond plaats in 2001. De zaak kende een eerdere ronde bij de Hoge Raad (HR 6 juni 2006, ECLI:NL:HR:2006:AV1633) en aansluitend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM 10 juli 2012, nr. 29353/06, NJ 2012/649 (Vidgen/Nederland))’ zo begint de recent geplaatste annotatie van van B.J.V. Keupink bij ECLI:NL:HR:2017:1017, SR 2017-0387, waar ik u graag op attendeer.

Straf(proces)recht webinars
Graag wijs ik u op de Straf(proces)recht webinar op donderdag 14 december 2017, waarin de actuele jurisprudentie wordt besproken. De link is te vinden op deze site.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar sr-updates@budh.nl.

Veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

J.H.J. Verbaan
Hoofdredacteur SR Updates

Hoge Raad